Tapet och festplanering

Vi gör en del framsteg i sovrummet nu, allt har spacklats, slipats och grundmålats inför tapetseringen. Pillar man lite varje dag så märker man knappt hur många timmar man faktiskt plättat ner.  Vi hann slänga upp 5 våder och vi är så himla nöjda med tapetvalet. Vi ska sätta denna tapet på alla väggar, jag gillar verkligen helmönstrade rum. Egentligen har vi inte så mycket tid för sovrummet just nu då våran inflyttningsfest närmar sig. Jag är inte alls mycket för att fixa fest egentligen, jag tycker att det där ansvaret att alla ska ha kul känns väldigt tungt. Men man flyttar förhoppningsvis bara till ett hus en gång, så en jäkla brakfest måste ju anordnas. Det blir förhoppningsvis något roligt att minnas i framtiden.


Nu har vi även skaffat ett pingisbord ner till källaren, det kommer bli så himla kul att kunna nyttja det i framtiden när lusten faller in. Jag har alltid gillat pingis och även biljard, men ett pingisbord vann i vårat fall då man kan fälla ihop bordet för att sedan utnyttja rummet för annan typ av träning. Det var ju inte så farligt

Jag har överlevt kursen, det är märkligt hur jag alltid skrämmer upp mig själv inför nya saker. Men ändå får jag alltid den där "det var ju inte så farligt"-känslan efteråt. Vilket ju är bra, men det är så onödigt att jag flera dagar innan börjar tjorva med att oroa mig. Men det är så jag är, det är väl bara att acceptera. Alla är inte lika bekväma i förändringar eller nya situationer, så är det bara. Där emot har jag väl andra egenskaper som är bra, jag är till exempel väldigt bra på att lyssna.


Jag har dock alltid några eftervärkar, en ångest över att jag antingen sagt för lite eller att jag sagt för mycket. Jag lägger helt enkelt för mycket vikt i det jag säger att jag kan grubbla länge över hur jag kan ha uppfattats. Jag är ju väldigt medveten om det här nu så jag har lärt mig hantera detta. Och det är genom att skita fullständigt i att det alltid finns någon som vill missuppfatta eller tolka en fel. Man kan inte bli omtyckt av alla, att bli omtyckt av alla är lika lätt som att försöka att inte bli träffad av en enda snöflinga när det vräker ner lovikkavantar. Och om man alltid ska försöka springa mellan de där förbannades flingorna så är man inte ens sig själv längre, det blir bara väldigt löjligt.

Men nu är det fredag och en helg i huset börjar nalkas, ikväll ska vi laga tacos och skeda i soffan. Samt köpa massa karra ifall det kommer bus- eller godiskids och knackar på dörren. Vi har infört en regel att vi inte får göra något projekt på fredagar, då det är som bäddat för missuppfattningar och dåligt tålamod efter en lång arbetsvecka och för lite sömn.Katastroftankar

Nu har jag vart lite nervös i flera dagar inför en utbildning jag ska gå till på torsdag, en typ av ledarskapsutbildning vars man ska snacka och inte fasen vet jag, med bara okända människor. Alltså jag vet att det är bra att utsätta sig för det där obekväma, vilket jag ska göra. Jag försöker se allt som ett socialt experiment, hur kommer jag att bete mig? Säkert blir jag nuntorr som fan och börjar fnissa av nervositet. Inte fasen vet jag. Jag kanske gör bort mig, säger nåt tokigt, råkar höra fel, uppfattar nåt fel, snubblar in, spiller kaffe.. katastroftankar. 


Det obekvämaste jag vet är dock att äta med människor jag inte känner, det har jag alltid tyckt varit hemskt. Sådär första dagarna på ett nytt jobb, om nån ny person sitter i samma bord när jag äter, alltså sjukt jobbigt. Varför? Inte en aning. Det känns bara jäkligt... privat eller nåt. Kolla inte ner i min matback bara tänker jag. Men sen får jag ju panik av svälj ljud också, både mina egna och andras. Det är som en jämförelse med att dra en gaffel hårt på en tallrik för mig, obehagligt som bara den. Därför måste jag alltid ha på en tv eller radio som liksom kan "täcka över" dessa ljud.

Egentligen kanske jag borde gå en utbildning om hur man äter med okända och hur man blir av med en fobi, det vore ju nåt.Barometer

Ett annat väldigt fint fynd vi gjort är denna barometer även kallad åskflaska eller pisse barometer. Den visar hög och lågtryck, jag gillar verkligen speciella glasgrejer. De är ju skit fina att bara ha hängandes någonstans. 


Idag fortsatte rivningen av tapeter, jag har fyllt 4 st stora sopsäckar hittills med gamla tapeter. Det börjar bli lite tråkigt nu faktiskt, jag längtar tills man får sätta lite spackel, liksom börja jobba framåt. Att riva känns alltid som att man jobbar bakåt. Sen ska det grundmålas också innan man kan börja tapetsera. Ja, sen börjar golvläggningen och listningen. Haha, hoj vi har mycket kvar innan vi kan flytta in sängen.Kalas

Idag har jag varit på 76års kalas, min mormor fyllde år och jag tar verkligen vara på varje besök under den tid då hon fortfarande kommer ihåg mig. Min mormor har alzheimer, en jätte sorglig sjukdom för både den drabbade och alla anhöriga. Det är svårt att förstå hur mycket minnet spelar roll för precis allt man gör varenda dag, tappar man minnet så tappar man allt. Hur ska man då komma ihåg att man ska borsta tänderna på kvällen, hur man låser upp en dörr, hur man klär sig när man är inomhus, man liksom tappar allt långsamt. Att ta in en tidning från sin egen brevlåda kanske också raderas en dag, tänk er att alla vardagliga och självklara saker bara försvinner. Och jag är så rädd för att hennes svenska ska försvinna för då kan hon och jag inte kommunicera längre. 


Jag har sån panik för att senare ångra mig för allt jag inte gjort. Min mormor har för nån vecka sedan brutit armen då hon ramlat hemma, och ibland är det svårt för henne att komma ihåg det också. Hon känner såklart bara att hon har väldigt ont i armen, men vet inte varför. Det är så sorgligt.

Idag var vi iallafall ett stort gäng som firade hennes födelsedag, och jag tog med mig min farmor för de har alltid haft en väldigt bra relation. Mormor vart så glad att farmor kom förbi, för alla behöver väl prata med en kompis ibland. 

Det var min lördag det, och jag lovar alltid mig själv att jag ska hälsa på oftare. Jag hoppas jag kan hålla det löftet också.Gardinskena

Äntligen har vi lyckats bestämma oss för vad vi ska ha för gardiner och insynsskydd till vardagsrummet. Vi har velat mellan plissegardiner, skira rullgardiner, lamellgardiner, hissgardiner, vanlig gardinstång med veckbandslängder men lyckligtvis blev det tillslut en gardinskena i taket med vita skira gardiner till. Jag vill ha mycket veck, mycket tyg och gott ljusinsläpp. Och med en skena i taket kan man lätt svepa med gardinerna och skapa insynsskydd vid behov. Vi har ju grannarna ganska tätt intill oss på baksidan och även väldigt stora fönster. Det är lätt att man känner sig som en fisk i ett akvarium när det är mörkt ute och alla lampor är tända inne. 


Med hjälp av laser var det superenkelt att få det spikrakt, våran vägg är 7.5m lång så det är lätt att det annars börjar dra iväg åt nått håll. Nu ska vi bara vänta på att gardinerna kommer med posten, sen hoppas vi att vi får en mysigare och färdigare känsla i vardagsrummet. Växtlighet

I flytten ihop med Kristoffer räknade vi att vi tillsammans hade över 50 krukväxter, något som också ökat under tiden vi varit tillsammans. Men vi älskar växter, det är så jäkla fint att ha överallt. Egentligen kan man säkert skippa massa möbler och prydnader och istället slänga in en planta. 


Nä, men när vi bodde med våra växter på 50-nånting-kvadrat innan vi fick flytta in i huset så var det bara nästan lite för mycket. Men nu när vi flyttat till vårat skit stora hus så har de blandats ut till svag saft. Måste ha meeeer! Känner jag. Visst, det tar ett bra tag att vattna alla och att vårda alla, men det är verkligen inget problem. Det är ju skit nice att byta blomjord och krukor. Jag har dessutom fått en liten dille för krukor nu, tidigare var det kaffekoppar jag suktade efter. 

Nåväl! Jag har nu köpt min kruka som jag trånat efter skit länge, nämligen denna gröna fantastiska sak. 

Mitt nästa kruk mål blir denna tisse kruka, den är ju helt fantastisk! 

Faktum är att våra växter verkligen stortrivs här i huset, något som också märks då flera av dem börjat producera små droppar på bladspetsarna. Så himla fint!Nu är allt bestämt

Vad passade inte bättre än en dag med 25% rabatt på färgcitys tapeter, precis när vi ska börja projektera. Och att det dessutom också var 20% rabatt på just det golvet vi ville ha var ju även det ett jäkla flyt. Vi har iallafall beställt tapeten, det blir den blåa och golvet blir en liknande variant som vi har på fler ställen i huset. Det känns som att man bör hålla det enhetligt även om jag helst valt något annat.


Men nu är allt bestämt, vilket är otroligt skönt. Ibland måste man bara ta ett beslut, och vad vi längtar till ett fint och mysigt sovrum. 

Och jag hoppas verkligen att vi satsar på att köpa två av dessa rottingskåp från ikea, de är så jäkla fina!Sovrummet

Nu börjar vi med sovrummet, sakta men säkert. En bjässe till garderob ska monteras ner, bäras ut och säljas bort. Sovrummet har en liten walk-in-closet också, som jag ska ta mig ann som ett eget projekt. Där ska också golvet bytas och så ska jag tapetsera där men det blir någon annan ledigvecka framöver. 


Sovrummet ser ju helt okej ut som det är, men det är tyvärr inte våran smak och tapeterna har nån bubbla här & där. Rummet är ganska stort, 380x350. Det ska bli skönt med ett lite större sovrum än vad vi är vana vid, men framförallt ska det bli riktigt roligt att gå från tanke till handling.Harmoni

Å herregud, 6 timmar ifrån ledigveckan och det ska bli så skönt. Jag hoppas att jag kan börja undersöka sovrummet, jag måste se ifall all gammal tapet måste rivas ner ända till spånskivan eller om man kan putsa till allt och tapetsera rakt på. Det bästa är ju såklart att ta bort allt, men det kräver ju också flera dagars jobb och slit. 


Jag gillar ju verkligen ljusa golv, och gärna fiskbensmönstrat. Men samtidigt bör ju sovrumsgolvet passa ihop med resterande golv på övervåningen, så troligast lär det bli träfärgat av något slag.

Jag gillar Boråstapeters nya tapeter som heter Nocturne, både den blå och den gröna varianten. Jag trivdes ju så sjukt bra i min blå blommiga tapet som jag satte upp i min lägenhet, så en blommig tapet kan inte bli fel. Där emot vill man ju inte vara för snabb och sen ångra sig ifall man snubblar över något ännu finare. 

Här har jag iallafall satt ihop sånt som vi gillar, och de verkar skapa en harmonisk känsla tillsammans. För harmoni ska väl sovrummet utstråla?Loftet

Den här veckan lade jag lite kärlek på "loftet" som vi kallar det. Egentligen är det hallen på våran översta våning, men vi har fått döpa alla rum på lite olika sätt för att hänga med i varandras diskussioner och planer när det gäller huset. 


På denna plats i huset kändes det iallafall som att vi hade utrymme att vara lite modiga med färgvalet, jag menar, blir det fel eller fult är det väl bara att göra om. 

Innan jag målade det grönt var väggen i den mest tragiska bruna färg man kan tänka sig. Alla möbler och allt vi äger har under inflytten bara fått ta nån plats någonstans, för att till en början göra det hyfsat trivsamt och ombonat. Men allt eftersom börjar rummen få lite mer liv och kännas mer som vårat. Men nu har vi slängt in lite grönt här & där, nu återstår fortfarande frågan vad vi ska göra utav sovrummet. Grått, kallt och kring 0:an

Idag vaknade jag upp vid åtta-tiden, ganska glad och med tankarna på att måla varv nummer 2 på en vägg i huset, men där fick jag en liten örfil när jag drog upp rullgardinen. Vid det här laget har jag i princip slutat kolla på YR vad det ska bli för väder, det är ju ändå grått, kallt och kring 0:an. Inget direkt hopp om något jätte vackert väder. Dock hade jag väl glömt att den där snön kunde komma. Så.. att måla en vägg (ett ändå roligt projekt) sket sig, istället fick jag stå ute i kylan och byta till vinterdäck på bilen. Jag var inte riktigt i min bästa sinnesstämning, att byta något roligt mot att stå och byta vinterdäck var not so very nice. Men nu är det gjort. Jag hade nog från början för höga förväntningar på den här dagen. 


Imorgon där emot är mina enda planer att duscha och måla naglarna, sen hoppas jag att jag bara får kolla på tv och låta tiden gå så sakta som möjligt innan jag ska till jobbet igen. För ibland behöver man faktiskt inte vara så produktiv, även om jag oftast mår bäst av att vara det.Färdigt

Kontoret är helt färdigt och det blev precis som vi ville ha det, väldigt mysigt och praktiskt. Det kändes som att vi behövde ett rum för alla papper, eller åtminstone ett rum att organisera allting i. Det är ganska nice att ha ett rum som inte behöver vara så prydligt. Men roligt har det vart att se allting sakta växa fram, och skönt var det när sista spiken slogs in i golvlisten. Det första rummet i huset är helt färdigt, nu ska vi bara fortsätta med de resterande.Smugit efter älg

I helg gjorde vi ett snabbt besök i stugan, det var kul att se den igen nu med tak och allt på plats. Det ska bli så roligt att få fortsätta byggandet nästa säsong och framförallt att kunna bruka stugan, det kommer förhoppningsvis bli ett riktigt mysigt ställe att vara på. 


Den här gången täckte vi för alla öppningar med byggplast, tömde utedasset och förberedde för vintern. Under de kommande månaderna ska vi se till att renovera fönsterna som tillhör stugan, så att de är redo när allt byggande drar igång igen. 

Resten av helgen har vi smugit efter älg, och jag har verkligen fått förståelse för att det är många marginaler man ska ha på sin sida innan man kan ta hem en från skogen. 
Färgklick

Men yes, äntligen satte vi lite färg och personlighet i vardagsrummet. Det är så himla roligt att hela tiden putsa på detaljerna, byta ut lysknappar, eluttag, ta bort gamla kabellister, ändra belysning och bara förbättra allting. Det krävs så lite för att ändra ett helt uttryck på någonting. 


Nästa vägg som jag vill göra om är den man ser genom spaljén, den är mörkbrun och gräslig. Den slukar allt ljus och gör sig inte alls bra, nu är det dags att söka inspiration dit.Bastun

Idag har jag grovrengjort hela bastun och badrummet nere i källaren, det finns endast mysbelysning i bastun så först när jag var där med pannlampan såg jag hur ostädat det var där inne. Det blev i alla fall väldigt rent och fint efter att jag borstat hela golvet och bänkarna med en skurborste och såpa. Sen kopplade vi in vattenslangen så man kunde spola av allting. Jag gillar inte att bo i nån annans smuts, smuts som ju egentligen inte borde funnits där då man ju faktiskt flyttstädar när man flyttar ut.


Jag hade verkligen inte tur med vädret nu på min ledigvecka, men samtidigt finns det ju en hel del att göra inomhus också. Idag är det tänkt att vi ska bli helt färdiga med korkväggen, sist vi höll på så tog limmet slut alldeles för tidigt. Men nu har vi två liter lim och är ready to go. Sen blir det soffan och bonde söker fru.Det där med inredning

Visst har väl alla någon gång känt att man inte riktigt trivs på ett visst ställe, kanske hemma hos någon, i en hyrd stuga, på en allmän plats kanske, eller på en arbetsplats, på ett fik eller i en affär. Ja, det kan vara vars som helst, till och med en park. Jag är helt säker på att det helt och hållet är på grund av inredningen och belysningen. 


Undermedvetet känner vi alla av energierna i ett rum, ibland kan man känna "wow vad mysigt". Men i vissa fall kan det kännas kallt trots att det är varmt, det kan kännas stressigt trots att man inte har något att stressa över, det kan kännas tomt fast man omringas av möbler. Jag skriver att man känner det omedvetet, för alla är inte intresserade av inredning och det är säkert många som inte tänker på att känslorna kommer just på grund av inredningen.

För mig är inredning väldigt viktigt för trivselns skull, och såklart för att jag tycker det är så himla roligt. Jag är långt ifrån en expert men jag har studerat mina egna känslor, jag har läst om feng shui, även om belysning och jag granskar verkligen det mesta som har med inredning att göra. Ett hem ska kännas tryggt, mysigt, avkopplande och man ska tycka att det är skönt att komma in genom dörren. 

Olika smaker eller stilar på vad som är fint eller inte, har inte med dessa olika känslor eller energier att göra. Utan det har snarare med nyanser utav färger att göra, hur rummet är möblerat, om det är stökigt eller alldeles för avskalat, om belysningen är bländande eller alldeles för bristfällig. Sen är det ju väldigt viktigt att man inreder praktiskt också.

Det finns så mycket jag vill skriva om detta ämne men jag får sammanfatta mig kort. 

I mitt fall tycker jag att textilier ökar behaget i ett rum avsevärt (mattor, kuddar, plädar, gardiner), många olika ljuskällor bör också finnas så att man kan tända efter behov. En behaglig blandning av olika färger skapar också trivsel, för om allt är vitt blir det lite väl mycket vårdcentral. Att ha olika former på saker och ting ger också en bra känsla och självklart ska man ha massor med levande växter, och ett bra insläpp av dagsljus. För det är så oskönt att komma in i ett hem med neddragna persienner och bara en tv skärm som lyser. 

Jag är inte ute efter att inreda så att vårat hus på något sätt ska överträffa någon annans hem, det vi är ute efter är den där riktiga trivsel känslan. Och jag upplever inte att vi kan få den om vi inte gör om allt till vår egen smak, eller okej trivsel kan vi nog uppnå men inte det där lugnet. Det handlar ju om att skapa känslan av att vi bor där, och samtidigt sopa bort spåren av andra som bott i huset.RSS 2.0