Det här är ett svårt ämne, men jag tror att dem flesta har eller har haft ett ätstört beteende. Och det kan man ha av alla dess slag, man äter för mycket, man tröstäter, man bestraffar sig själv genom att inte äta, man belönar sig med mat, man äter för lite eller så tänker man för mycket på allt man bör och inte bör äta.

Hur blev det egentligen så här? När mat från början var våran energi, men tillslut blev väldigt lätt att få tag på. Och vi kan inte hantera det, mat har blivit något vi även äter när vi inte är hungriga. Vi kan till och med slänga mat för att vi inte orkar äta upp allt som ligger på tallriken och vi kan bestämma exakt vad vi vill äta genom att utgå från vad vi är sugna på. 

Jag kan bli ganska grinig när jag är hungrig till exempel, och då har ändå vi i Sverige all mat oerhört lättillgänglig och ett överflöd medans andra länder kämpar för att de små barnen skall överleva. "Tänk på barnen i Afrika" fick man ofta höra.

Sen börjar vi peta mer & mer, vissa produkter skall inte ens ätas för att "det innehåller massa dåligt". Men vad är "massa dåligt"? Tyvärr kom jag över Ida Wargs youtubevideo (tror hon raderade den) när hon gick omkring i en mataffär för att visa alla varor hon ALDRIG skulle köpa (hamburgerdressing, redbull, aromat osv) vars hon påstod att dessa grejer helt enkelt innehöll "massa dåligt". Alltså kom igen, vi vet inte ens vad som är "dåligt" för oss förrän vi ätit FÖR MYCKET och FÖR OFTA av något. (Kolla gärna matgeeks video som refererar till Ida Wargs). Stora influensers som har unga tonåringar som följare, uttalar sig om att hamburgerdressing innehåller massa dåligt? Hamburgerdressing som vi endast äter en klick av på en burgare nångångång då & då.  Hur påverkas unga människor av detta tror ni?

Sockret är tillexempel något de flesta blivit extremt rädda för, och istället tillsätts onaturliga sötningsmedel i matvarorna, rätt eller fel? Det skall detoxas med juicer trots att läkare säger att det är rent lurendrejeri. Och människor håller på att jojjo banta åt höger och vänster. På varje jäkla tidningsomslag skall kändisar posa till en text som säger "så gick jag ner 5 kg utan att ens göra ett skit" om man läser mellan raderna. I hela min uppväxt har dessa tidningsomslag synts på tidningshyllan och ändå är inte hela befolkningen nöjda med sin vikt trots att varje blaska för 39kr har "svaret" på framsidan.

Och plötligt skulle människan bara proppa i sig PROTEIN - måste ha PROTEIN! och började käka mängder av kvarg som känns som plyschtyg på tungan. 

Sen finns det branscher som säljer olika bantnings drycker, piller, pulver, kakor i oändlighet när vi vet en sak säkert, ATT MOTION BRÄNNER KALORIER. När vi vet att en kvinna behöver 2000-2200kcal/ dag, och en man 2500-2700kcal/dag.

Alltså jag vet inte ens vars jag vill komma men jag måste bara få reda ut mina tankar om mat, om jag ens blir klokare. Nä, jag blir nog faktiskt bara mer och mer förvirrad.

Och sen blev resultatet ett "ätstört beteende förklädd i hälsointresse" som ladydahmer så fint beskrev det. För det är ju så.  Och det är ju okej när snygga "fitnessprofiler" säger hemligheten bakom deras fasta stjärtar. Då vill vi också. Och sen börjar nästa ätstörda karusell.

(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress