Alltså jag är så intresserad av människans olika beteenden, hur vi är socialt, hur det kommer sig att depression blivit så utbrett, hur socialamedier påverkar oss och hur våra förfäder liksom levde.

Depression tillexempel, det sprider sig som en oljefläck på blöt asfalt, men varför? 

Varför donar vi så mycket med sociala medier när vi vet att statistiken visar att fler människor känner sig mindre nöjda med sig själv och sina liv utav det?

Depression kan delas in i två olika grupper, Nummer 1: Att våran sociala ställning har förändrats (separation/utbytt tjänst på arbetet osv) och nummer 2: stress.

Människan är inte kapabel att hantera långvarig stress, och i dagens samhälle är långvarig stress mer vanlig än kortvarig. Vi stressar över ekonomi, arbetsprestation, livspussel och förhållanden. Men människan har i grund och botten haft stress som en överlevnadsreaktion - fight or flight. Dvs. stressen ökade våran puls för att förbereda oss för att slåss eller fly från en farlig situation. Men som sagt, vi utsätts inte för den typen av stress längre.

Vi har utvecklat vårat samhälle i en sån faslig takt medans vår egna utveckling inte hunnit med. Till exempel så har vi fortfarande kvar blindtarmen, som vi inte ens har någon riktig koll på vad den haft för funktion. Det har väl nämnts att den haft något med smältningen av rötter att göra som vi för tusentals år sedan käkade? Jag vet inte helt säkert, men vi klarar oss bra utan den. Visdomständerna kikar också fram, och dem ställer bara till med besvär. Förmodligen hade människan inte så många tänder kvar i 20-25års åldern förut så då var väl visdomständerna gladeligen välkomna att kika fram medans dem idag kan göra det otroligt trångt i munnen.

Långvarig stress kan iallafall leda till att vi tillslut kan falla in i en utmattningsdepression, då stressämnet slagits ut av för lång aktivering och i sin tur känner sig människan aldrig utvilad trots 14 timmars sömn och är därför inte kapabel att hantera enkla vardagliga uppgifter.

Och telefoner och övriga skärmapparater är tillexempel extremt beroendeframkallande, men det ser vi inte som en så stor hälsorisk? Trots att dessa skapar stress. Där emot är vi inne på att sockret är som kryptonit. Medans skärmarna gör att vi bara vill ha mer, mer & mer. En del människor vaknar på natten för att kolla till notiserna på skärmen. Och apparna är utvecklade på det viset, att vi ska få notiser och att vi ska vilja kolla på telefonen var 10:e minut som en undersökning också visar att vi gör.

Ibland när man zoomar ut och tittar på hela översikten av vad människan håller på med så blir man ju lite chockad. Vi har hela världen framför oss och ändå dyker vi ner i skärmarna för att kolla vad andra människor gör 100 mil bort och missar därför mycket av det som händer omkring oss. Och JAG gör detta också.

En liten tanke bara..  

(null)

För att tillägga så vill jag bara ventilera följande:

Hur många är sjukskrivna pga stress, utbrändhet, depression och ångest?

Hur många är sjukskrivna av sockerkickar? Och jag vet inte vad sockret gör med oss människor, jag har dålig koll, men jag äter utav det iallafall, men jag MÅSTE inte ha socker för det finns andra goda sötande alternativ. Och ja, nu när jag tänker efter så kanske det har med hjärt och kärlsjukdomar att göra?

Och jag säger verkligen inte att socker är harmlöst, jag vill bara väcka allvaret i STRESSEN som är ett extremt hälsoproblem. 

Och JA jag vill ha mer kunskap i sockrets bieffekter för jag har ingen aning alls, så jag tar vänligt emot lite fakta utav någon som vet mer än mig 👏🏼 eller så kanske jag söker upp en ljudbok about it. 

Vi säger så här, jag återkommer om sockerfrågan 👋🏼 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress